AMSTERDAM - De bewoners van twee panden in Amsterdam moeten nog zeker enkele dagen wachten voordat ze weer naar huis kunnen.

De gebouwen raakten donderdag beschadigd door de explosie op een naastgelegen woonboot. Het duurt zeker een paar dagen voordat ze weer bewoonbaar zijn gemaakt.

Dat heeft het Amsterdamse stadsdeel Centrum vrijdag laten weten. In totaal moesten 25 bewoners van acht panden en een tweede woonboot de nacht elders doorbrengen.

Van de andere woningen is nog niet bekend hoe erg ze beschadigd zijn. De bewoners daarvan krijgen later op de middag te horen waar ze aan toe zijn.

Fietser

Door de ontploffing aan de Oudeschans raakte een voorbijganger zwaargewond. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. Het betreft een 15-jarige jongen die op het moment van de knal langsfietste en van zijn rijwiel werd geblazen.

Zijn fiets lag volgens een politiewoordvoerder op de kruising Oudeschans-Korte Koningsstraat, terwijl het slachtoffer zelf ongeveer 15 meter verderop lag. Hij wordt behandeld op de intensive care van een ziekenhuis in Amsterdam. Enkele andere personen raakten lichtgewond. Zij konden ter plekke worden behandeld.

De boot is door de ontploffing gezonken. De politie doet onderzoek naar de oorzaak. ''We houden rekening met een gasexplosie'', aldus de politiewoordvoerder.

Explosie op woonboot Amsterdam