AMSTERDAM - De website Treinreiziger.nl sleept de NS voor de geschillencommissie openbaar vervoer, omdat het spoorwegbedrijf de toeslag niet terugbetaalt voor Fyra's die vorige week uitvielen.

Dat schrijft het dagblad Trouw vrijdagochtend. Vorige week maandag reed de Fyra minder vaak, vanwege een defecte spoorbrug bij Amsterdam. Tussen Amsterdam en Schiphol reed de snelle trein helemaal niet.

Iedereen die op maandag 18 juni een toeslagkaartje heeft gekocht en vertraging had, krijgt zijn geld terug. De mensen die donderdag een toeslagkaartje hebben gekocht, kunnen niet rekenen op compensatie, stelt een woordvoerder van de NS in Trouw.

Zij hadden inmiddels van de vertraging moeten weten. ''Wij hameren er al een tijd op dat mensen voor ze op reis gaan moeten checken of er vertragingen zijn'', aldus de woordvoerder.

Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl, stelt dat de redenering van de NS alleen op kan gaan bij bijvoorbeeld werkzaamheden die van tevoren zijn gepland. ''Dan kondig je aan: van dan tot dan rijdt de trein niet. Maar in dit geval wisten de NS zelf ook niet wanneer de trein weer normaal zou rijden. En als zij het niet weten, hoe moet de reiziger het dan weten?'', aldus Van Kuyeren.

De NS krijgen al sinds de invoering van de Fyra in 2009 kritiek op de snelle trein. Veel reizigers claimen dat ze het gevoel hebben in de toeslagtrein te worden gejaagd, omdat de intercity's tussen Rotterdam en Amsterdam sinds vorig jaar tien minuten langer onderweg zijn

Lees tweets over dit nieuws op NUlive