RIJSWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat er in grote politiebureaus officieren van justitie komen die criminaliteit snel aanpakken.

De proef met dat supersnelrecht in vijf grote steden is goed verlopen, zegt Herman Bolhaar, hoogste baas van het OM, vrijdag in een interview met De Telegraaf. De officier kan juridische eenvoudige zaken zelf afdoen. ''De gang naar de rechter is daarvoor niet nodig.''

Als het aan de voorzitter van het college van procureurs-generaal ligt, krijgt meer dan de helft van bijvoorbeeld de aangehouden fietsendieven, verkeerszondaars en vandalen direct na aanhouding een straf. Dat kan een boete, taakstraf of waarschuwing zijn.

''Criminaliteit snel, passend en efficiënt aanpakken, is ons doel. Het moet duidelijk zijn dat misdaad niet loont.'' Voor ingewikkelde zaken blijft de gang naar een rechtbank bestaan.

Het supersnelrecht werd de afgelopen jaren al regelmatig gebruikt na rellen rondom de oud- en nieuw-viering.

Kritisch

Strafrechtadvocaten kijken kritisch naar de uitbreiding van het aantal supersnelrechtzaken. ''Een deel van de strafzaken wordt hiermee weggehaald bij de rechter en wat ons betreft is rechtsbijstand onontbeerlijk."

"We vrezen dat mensen anders te snel onder druk van detentie een boete aanvaarden", aldus advocaat Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.