AMSTERDAM - In het centrum van Amsterdam heeft zich donderdag een explosie voorgedaan op een woonboot.

Daarbij is een zwaargewonde gevallen, zo bevestigt de politie Amsterdam Amstelland aan NU.nl. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht.

Vijf anderen worden ter plaatse behandeld aan lichtere verwondingen, dat meldt de brandweer. Het is onbekend of er ten tijde van de explosie mensen op de boot waren.

Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. De woonboot, die aan de Oudeschans ligt, vloog na de ontploffing in brand en is inmiddels gezonken.

Geen gevaar

Volgens de politie is er geen gevaar meer voor verdere explosies, wel kunnen nog meer ruiten breken. Het gebied is daarom ruim afgezet.

De gemeente heeft een aantal omwonenden die door de explosie hun huis uit moeten, opgevangen in een basisschool. Als ze niet terug kunnen komende nacht en ook niet bij familie terecht kunnen, dan zorgt de gemeente voor een slaapplaats.

Op Twitter werd aan het begin van de avond veel gesproken van een explosie die op grote afstand te voelen en te horen was.

Bekijk beelden van de ravage in Amsterdam:

De woonboot is volledig verwoest. "Het lijkt alsof iemand vanaf de boot is getorpedeerd", zegt een NOS-correspondent op Radio 1. "Alsof er een gasfles op de boot is ontploft."

Veel hulpdiensten waren aanwezig. Ook het leger helpt mee in het onderzoek naar de explosie. Ruiten in de buurt van de boot zijn gesprongen en ook delen van twee bomen zijn gevallen.

Een ooggetuige die in de buurt van de plaats des onheils woont zei tegen lokale zender AT5 dat de explosie zijn huis op de grondvesten deed trillen. "Het was niet echt een knal. Het was meer een zware drukgolf, een soort aardbevingsgevoel."

AT5 meldt dat op een nabijgelegen basisschool, de Witte Olifant aan de Nieuwe Uilenburgerstraat, vrijdag geen les wordt gegeven. Een deel van het dak zou zwaar beschadigd zijn geraakt. Woordvoerders van de politie, gemeente en brandweer konden dit bericht echter niet bevestigen.


Grotere kaart weergeven

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive

Explosie op woonboot Amsterdam