DEN BOSCH - Oud-plastisch chirurg Maas Geesteranus van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft zich inderdaad door patiënten contant laten betalen.

Of hij ook heeft gefraudeerd, valt echter niet meer te achterhalen. Dat zei het ziekenhuis donderdag na een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het Instituut voor Financieel Onderzoek.

Maas Geesteranus was tot 2001 de enige plastisch chirurg van het Bosch Medicentrum, de voorganger van het huidige Jeroen Bosch Ziekenhuis. In februari bracht De Telegraaf naar buiten dat hij zich in eigen tijd zwart had laten betalen voor onder meer borstvergrotingen.

Uit het onderzoek is gebleken dat medewerkers van het ziekenhuis wisten dat de chirurg zich cash liet betalen. Of die medewerkers betrokken waren bij het "niet verantwoorden van de contante betalingen aan het ziekenhuis" kon niet worden vastgesteld.

Overleden

De chirurg is inmiddels overleden. Of hij de betalingen aan de Belastingdienst heeft opgegeven, is onduidelijk omdat zijn administratie niet meer voorhanden is. De bewaartermijn is verstreken.

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis speelden de betalingen zich waarschijnlijk in zijn hele loopbaan af, tussen 1972 en 2001. Het ging om neus- en ooglidcorrecties, maar vooral om borstoperaties. In 1991 betaalde een vrouw hem daar 600 gulden voor.

Cash

Het ziekenhuis heeft 40 vrouwen kunnen achterhalen die cash hebben betaald. In eerste instantie hadden zich 113 vrouwen gemeld. Volgens de woordvoerster bleek een groot deel van hen echter niet tot de doelgroep te behoren.

Zij hadden niet contant betaald voor hun operatie, maar waren ongerust over PIP-implantaten. Die heeft Maas Geesteranus waarschijnlijk niet gebruikt. Van de 25.000 patiëntendossiers die het ziekenhuis van hem heeft, zijn daar inmiddels 20.000 op gecontroleerd.