MIDDELBURG - De 29-jarige Fred B. heeft op 19 juli vorig jaar het leven van zijn ex-vriendin gespaard om haar te laten lijden.

De vrouw was in de woning van haar ouders in Middelburg op het moment dat B. het paar had neergestoken. De 55-jarige moeder, Trees Schroevers, overleed ter plekke, haar 59-jarige man Henk bezweek enkele uren later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

''Het lijden door de dood van je ouders is het ergste dat je kunt hebben. Als ik haar ook had gedood, zou ze dat niet hebben gehad. Daarom heb ik het niet gedaan'', verklaarde B. donderdag voor de rechtbank in Middelburg. ''Ik wil heel eerlijk zijn. Ik heb niets te verliezen.''

De relatie tussen B. en de dochter van de beide slachtoffers, die slechts enkele maanden heeft geduurd, was het jaar daarvoor tot een einde gekomen. Volgens B. heeft de vrouw hem ''tot het alleruiterste gedreven'', onder meer door hem te bedriegen met andere mannen.

De in Brussel geboren B. staat tevens terecht voor het mishandelen van de vrouw en de brandstichting in haar woning in Haarlem.

Militaire operatie

B. is volgens eigen zeggen op 18 juli vanuit Brussel naar Middelburg gereisd, louter met de bedoeling de ouders van zijn ex-vriendin te doden. Hij had daarvoor speciaal een mes gekocht. B. omschreef zijn missie als een militaire operatie.

Hij drong rond één uur 's nachts de woning van het echtpaar Schroevers binnen. Daar stak hij ettelijke malen in op Henk Schroevers. Volgens B. is Trees Schroevers neergestoken door haar man, doordat B. haar als schild gebruikte.

Pikkedonker

Het drama heeft zich volgens B. in het pikkedonker voltrokken. Na het geweld zag hij zijn ex-vriendin, van wie hij niet zou hebben geweten dat zij in de woning was. Hij besloot haar in leven te laten en vluchtte het huis uit.

De politie arresteerde hem later op een naburig kerkhof, waar B. zich had verschanst.

De rechtbank heeft bepaald dat B. zijn proces geboeid en bewaakt door extra agenten moet bijwonen. Anders zou hij niet onder controle te houden zijn.