DEN HAAG - De aandeelhouders van het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems (TLS), staan open voor een gesprek met minister Melanie Schultz van Haegen over een overname van de aandelen.

Dat meldden de aandeelhouders donderdag. Schultz wil graag meer invloed op de kaart krijgen. Dat kan alleen als ze de aandelen in handen heeft.

 ''We weten nog niet welke waarde de minister aan het bedrijf gaat hangen, maar er is zeker over te praten'', meldde een woordvoerder van de Haagse HTM. ''Als de reiziger maar centraal blijft staan. Het gaat tenslotte om het betaal- en reisgemak van de reiziger.''

''Wij staan open voor de verkoop van onze aandelen. We hebben wel de voorwaarde dat we het in TLS geïnvesteerde geld terug ontvangen. Dat is iets meer dan 100 miljoen'', zegt een woordvoerster van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. Ook treinbedrijf NS wil graag met de minister om tafel.

OV-chipkaart

TLS werd in 2001 opgericht door de NS, RET, HTM, GVB en streekvervoerder Connexxion om de ov-chipkaart te ontwikkelen. Connexxion is inmiddels geen aandeelhouder meer. Vanaf volgend jaar wordt de chipkaart in heel Nederland gebruikt. ''TLS komt daarmee in de laatste fase, dus het is een goed moment om te gaan praten'', stelt een zegsman van de NS.

Schultz stelde woensdag in een overleg met de Tweede Kamer dat ze gaat overleggen met de aandeelhouders om TLS te nationaliseren. Omdat TLS nu een privaat bedrijf is, kan de minister niet ingrijpen bij problemen met de kaart. De politiek had de afgelopen tijd veel kritiek op de invoering van de ov-chipkaart.

Ook nu zijn er nog veel problemen. Zo lukt het de sector maar niet om afspraken te maken over het afschaffen van het dubbele opstaptarief voor mensen die tijdens een treinreis moeten overstappen van de NS naar een andere vervoerder. Verder duurt het nog te lang om kapotte kaarten te vervangen en zijn er nog problemen voor mensen met een visuele handicap.