AMSTERDAM - Een 59-jarige sportschoolhouder uit Rotterdam heeft woensdag zes jaar celstraf tegen zich horen eisen.

Vijf mensen hebben aangifte gedaan tegen de voormalige judoleraar. Daarnaast hebben zeven mensen een verklaring afgelegd over ontucht door Joop ter H., maar zij hebben geen aangifte gedaan.

Ter H. beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht. Hij heeft eerder ontkend, waarbij hij beweerde dat sprake is van een groot complot als gevolg van een zakelijk conflict.

De verdachte werd in september aangehouden, maar een paar maanden geleden door de rechter op vrije voeten gesteld. Pogingen van het Openbaar Ministerie om hem achter de tralies te houden werden afgewezen.

Aangifte

Een van de slachtoffers die aangifte heeft gedaan is naar eigen zeggen misbruikt sinds 1990, toen hij 8 jaar oud was. Volgens hem ging het misbruik door tot vorig jaar. Voor de ouders van de toenmalige minderjarige selectieleden werd na de aanhouding in september een besloten bijeenkomst georganiseerd. Hieruit zijn geen nieuwe aangiften voortgevloeid, laat een woordvoerder van het OM weten.

De officier van justitie heeft overwogen de man een beroepsverbod op te leggen, maar dat is heel moeilijk, omdat hij als sportschoolhouder ondernemer is. Hij geeft geen judoles meer. Als dat wel het geval was, had hem wel een beroepsverbod kunnen worden opgelegd.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.