AMSTERDAM - Amsterdam lijkt er maar niet in te slagen het aantal incidenten van criminaliteit en overlast in het openbaar vervoer terug te dringen.

In 2010 werden nog 2296 incidenten van criminaliteit en overlast geregistreerd door het GVB, Connexxion en Arriva. Vorig jaar steeg dit met 14 procent tot 2624.

Dit staat in de woensdag gepubliceerde monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer van het Bureau Onderzoek en Statistiek. De gemeente Amsterdam streeft juist naar een afname van 20 procent van het aantal geregistreerde incidenten in 2014 ten opzichte van 2010, maar die doelstelling lijkt volgens de onderzoekers nog ver weg.

Belediging

Uit een enquête onder ruim 1200 reizigers blijkt bovendien dat 14 procent het afgelopen jaar zelf slachtoffer is geworden van criminaliteit of geweld. Dit was in 2010 nog 10 procent.

Vaak gaat het om de iets lichtere vormen van criminaliteit, zoals belediging en duwen en trekken. Bijna een derde van de reizigers (31 procent) was hier het afgelopen jaar getuige van.

Meldingen

Een woordvoerster van het GVB heeft wel een verklaring voor de piek in de statistieken. Volgens haar zijn GVB-medewerkers meer dan vroeger bereid om incidenten te melden en is het traject om aangifte te doen ook gemakkelijker geworden. ''De cijfers maken inzichtelijk waar de problemen zitten zodat we die gericht kunnen aanpakken'', aldus de GVB-woordvoerster.