UTRECHT - Vertrekkende bestuurders van ziekenhuizen krijgen regelmatig forse vertrekpremies mee. Vorig jaar ontvingen 13 bestuurders een afkoopsom met een totale waarde van 3,3 miljoen euro.

De hoogste premie was voor Maarten Imkamp die bij de Gelre Ziekenhuizen in Gelderland vertrok. Hij ontving bijna 4 ton.

Dat blijkt uit een ranglijst van afkoopsommen die het artsenvakblad Medisch Contact woensdag heeft gepubliceerd. De lijst is gebaseerd op een inventarisatie van de jaarverslagen die 88 Nederlandse ziekenhuizen onlangs deponeerden bij het CIBG, de databank van het ministerie van Volksgezondheid.

Het blad somt een aantal bestuurders en bedragen op: bestuursvoorzitter Paul Smits van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis toucheerde 309.000 euro, Jack Jansen van het Waterland Ziekenhuis in Purmerend kreeg 292.000 mee en Lenny Berkers van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven zag 259.000 euro op haar rekening verschijnen.

Geen sancties

Voorzitter Ruud Lapré van de NVZD, de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg, noemde het woensdag ''jammer dat dit nog gebeurt.'' De NVZD heeft de cijfers nog niet gezien. ''Het kan nog om oude contracten gaan, maar als dat niet zo is, is het echt tegen onze code, die zegt dat maximaal één jaarsalaris de norm is.'' De NVZD kan echter geen sancties opleggen aan overtreders van de code.

Sommige vertrekregelingen zijn zo geconstrueerd dat ze minder opvallen in jaarverslagen. Zo kiezen ziekenhuizen regelmatig voor het doorbetalen van het reguliere salaris aan een ex-bestuurder waardoor er officieel geen sprake is van een regeling.

Medisch Contact constateert dat bezuinigingen en druk op ziekenhuizen om de uitkering van hoge afkoopsommen te voorkomen, geen effect hebben gehad. Lapré bestrijdt die conclusie: ''Twee derde van de instellingen is bij ons aangesloten en uit een eigen enquête is gebleken dat het echt beter gaat. De heel royale contracten behoren grotendeels tot het verleden.''

Terughalen

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten vindt de vertrekpremies ''de wereld op zijn kop'': ''Patiënten worden gestraft voor de zorgkosten, maar dit laten we lopen. De aanpak van oprotpremies en bonussen moet gewoon prioriteit nummer 1 worden. Het is geld dat met premies en via de belastingen is geïnd. Dan moeten we kunnen zeggen: daar doen we dit en dat van. En als het anders besteed wordt, moeten we het kunnen terughalen.''