AMSTERDAM - Tegen de 59-jarige vader van Katja Leendertz, het meisje dat ruim drie jaar geleden door haar vader vanaf een schoolplein in Ede werd meegenomen naar de Verenigde Staten, is dinsdag twee jaar celstraf geëist. 

Volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem zorgde de man in mei 2009 voor grote opschudding met zijn actie.

De man plukte het meisje zonder medeweten van haar moeder voor het oog van haar klasgenootjes van het schoolplein en scheurde daarna weg. Vanwege de zaak werd onder meer een Amber Alert uitgedaan.

Een week voordat de man zijn kind meenam, bepaalde een Amerikaanse rechter dat alleen de vader het gezag over het meisje had.

Voorleggen

Dit vonnis is nooit aan een Nederlandse rechter voorgelegd. Volgens de OM heeft de vader dat bewust nagelaten en heeft de man met zijn actie voor eigen rechter gespeeld.

Het meisje werd van het ene op het andere moment weggerukt uit haar omgeving. Moeder en dochter moesten elkaar daarna bijna anderhalf jaar missen.

Tegen de man werd ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar geëist om te voorkomen dat hij in de toekomst opnieuw probeert zijn kind te ontvoeren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.