DEN HAAG - De Nederlandse Staat vindt dat zij niet aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Daarom gaat de staat bij de Hoge Raad in cassatie, liet een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag weten.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde op 5 juli vorig jaar al dat de staat wél aansprakelijk is. Dinsdag deed het hof einduitspraak in deze zaak, vandaar dat de staat nu in cassatie gaat.

De vermoorde mannen zijn elektricien Rizo Mustafic van Dutchbat en de broer en de vader van Hasan Nuhanovic, tolk van Dutchbat. Dutchbat, onder commandant Thom Karremans, was verantwoordelijk voor de verdediging van de enclave tegen het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic.

De Nederlandse blauwhelmen bleken daartoe niet in staat, waarop zeker 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood.

Verenigde Naties

Volgens de staat had niet zij, maar de Verenigde Naties effectief de controle over Dutchbat, aldus de woordvoerder. Dat was zo vóór, tijdens en na de val. ''Het optreden van het bataljon is daarom toe te rekenen aan de VN en niet aan de staat.''

In de 'Srebrenicazaak' stond nog een klein onderdeel open, namelijk de vraag of er een rechter van de zaak was gehaald die zich te kritisch had uitgelaten over de staat. Deze rechter is volgens het hof echter vanuit een andere afdeling ingezet om een aantal getuigenverhoren af te nemen omdat er gebrek aan mankracht was.

Ook dacht hij dat hij de zaak in der minne kon schikken. Toen dat toch niet lukte, is hij na de verhoren zijn eigen werk weer gaan doen.

Teleurstellend

Advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden noemt de cassatie teleurstellend. Zegveld vindt dat Nederland ''het balletje terugspeelt op de Verenigde Naties''. ''Dit zou je niet moeten doen over de ruggen van de nabestaanden'', aldus Zegveld.

Zij zou het liefst zien dat Nederland de schade aan de nabestaanden vergoedt, want feit blijft dat zij hun familieleden zijn kwijtgeraakt doordat de Nederlandse militairen hen van het Dutchbatterrein hebben afgezet.

''Ze kunnen dan nog om het principe in cassatie gaan.''

Ook vredesorganisatie IKV PaxChristi betreurt het dat de Staat heeft besloten in cassatie te gaan. Het is - opnieuw - een gemiste kans, aldus de organisatie. ''Zo kort voor de 17e herdenking van de val van Srebrenica, op 11 juli aanstaande, worden opnieuw oude wonden opengereten.”