STRAATSBURG - Tussen gevangenen in het cellencomplex in Tilburg breken geregeld gevechten uit.

Dat komt doordat soms wel acht gedetineerden in één cel worden vastgehouden. ''De gevangenis kampt met een ernstig probleem van geweld tussen gevangenen'', zegt het Comité tegen Foltering van de Raad van Europa in een dinsdag gepresenteerd rapport.

De spanningen in de gevangenis worden verergerd doordat gedetineerden met verschillende achtergronden bij elkaar in één cel worden gezet.

Zij ''zitten lange en korte straffen uit, zijn jong en oud, van alle afkomsten en nationaliteiten, en hebben verschillende culturele, religieuze en voedingsgewoontes'', schrijven de onderzoekers. Ze willen dat de gevangenis minder mensen in één cel opsluit.

Mogelijkheden

Het Comité vindt ook dat de gevangenen in Tilburg weinig mogelijkheden hebben om onderwijs te volgen of een vak te leren. Over de houding van de cipiers zijn de onderzoekers wel te spreken.

In Tilburg zitten vooral Belgische gedetineerden opgesloten, omdat België een cellentekort heeft. Volgens het comité is er een taalbarrière tussen de cipiers en ''bepaalde gevangenen''.

Woordvoerder Laurent Sempot van het Belgisch gevangeniswezen concludeert dat de rapporteurs over het algemeen positief zijn over het project.

Volgens hem ontstaan er altijd spanningen als er acht mensen in eenzelfde ruimte slapen, ook als het geen gevangenen zijn. Het Nederlandse personeel heeft de situatie onder controle, benadrukt hij.

Taalproblemen

Over de taalproblemen die er zijn tussen de gevangenen en de cipiers zegt hij dat die niet typisch voor Tilburg zijn.

Die problemen komen in alle Belgische gevangenissen voor en laten zich niet eenvoudig oplossen. De lange afstanden die familie voor bezoek in Tilburg moet afleggen, noemt Sempot een realiteit maar die bestaat ook binnen België, zegt hij.

Het cellentekort in België bestaat nog steeds. Er worden gevangenissen bijgebouwd, maar die zijn niet voor het eind van 2013 klaar. De kans is daarom groot dat ook volgend jaar nog Belgische gedetineerden in Tilburg zitten, maar een definitieve beslissing is nog niet genomen.