DEN HAAG - Door de storing bij alarmnummer 112 vorige week is in één geval een noodtelefoontje pas in tweede instantie na 4 minuten binnengekomen.

De ambulance was 9 minuten daarna ter plaatse. De persoon voor wie werd gebeld, is als gevolg van hartfalen overleden.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de feiten en omstandigheden rond deze melding. Dat wordt gedaan door de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zo is dinsdag bekendgemaakt.

In totaal 164 bellers kregen in de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 juni door de storing geen contact met alarmnummer 112. Zij zijn allemaal getraceerd.

De storing als gevolg van onderhoudswerkzaamheden vond plaats tussen 00.15 en 06.20 uur, waardoor de alarmcentrale voor een deel van de mobiele bellers niet bereikbaar was. Vanaf vaste nummers was het alarmnummer wel bereikbaar.

Garantie

De PvdA is bezorgd over ''de zwaktes'' in het 112-systeem en eiste dinsdag in de Tweede Kamer garanties van Opstelten. ''Je moet als burger de garantie hebben dat je je daar direct kunt melden'', reageerde Opstelten. Volgens hem loopt er nog onderzoek naar een eerdere storing bij het alarmnummer.

Opstelten beloofde dat het functioneren van het alarmnummer voor hem ''totale topprioriteit'' heeft. Hij noemde het overlijden tijdens de laatste storing ''betreurenswaardig''.