ROTTERDAM - De agente van het korps Rotterdam-Rijnmond die betrokken was bij het zogenoemde schopincident, wordt niet strafrechtelijk vervolgd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam bekendgemaakt. Uit onderzoek van het OM is gebleken dat de agente geen strafbare feiten heeft gepleegd bij de arrestatie van een man.

De arrestatie van de man, vorige week zondag op Rotterdam-Zuid, werd door een getuige gefilmd. Het filmpje zorgde voor veel opschudding, omdat daarop is te zien dat de agente een arrestant schopt.

Uit het onderzoek is gebleken dat de 29-jarige man zich daarvoor agressief gedroeg. Hij schopte en sloeg om zich heen en beledigde de agenten. De agenten probeerden hem te boeien, maar hij wist zich los te rukken.

Daardoor zaten de handboeien maar aan een hand vast. De agenten gebruikten pepperspray, maar dat had weinig effect. 

 Bekijk beelden van het incident:<br>

Proportioneel

De agente onderkende volgens het OM het gevaar van een rondzwaaiende handboei en werkte daarom de man met enkele gerichte trappen tegen de grond. ''Dat was proportioneel in die situatie en daarom heeft de officier van justitie besloten de vrouw niet verder te vervolgen'', aldus het OM.

Tijdens de aanhouding hield de agente zich aan de geldende geweldsprotocollen. Ze meldde al diezelfde avond aan haar leidinggevenden dat ze geweld had gebruikt. De ophef over het filmpje ontstond twee dagen later, toen het op internet werd geplaatst en duizenden keren werd bekeken.

Ooggetuigen

Uit het onderzoek is gebleken dat de filmer niet het hele incident heeft gezien. Daarnaast sprak justitie met diverse ooggetuigen, onder wie de vriendin van de filmer. Zij bevestigen dat de man eerst geweld gebruikte tegen de agenten.

Het OM heeft het onderzoeksdossier nog voorgelegd aan twee extern deskundigen: Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Noord Nederland en Jan Wilzing, oud-korpschef van de regio IJsselland. Ook zij kwamen tot de conclusie dat er geen sprake is van strafbare feiten.

Terecht

Het is niet meer dan terecht dat het OM de agente niet vervolgt. Korpschef Frank Paauw van de politie Rotterdam-Rijnmond reageerde op het besluit van het OM. ''Bij de aanhouding is inderdaad geweld gebruikt. Noodzakelijk en onvermijdelijk'', aldus Paauw. De arrestant die is geschopt, gedroeg zich volgens Paauw ''zeer onvoorspelbaar en agressief''.

De korpschef zegt verder dat hij ''verbaasd en geïrriteerd'' is door het feit dat iedereen meteen een mening had over het politieoptreden, dat werd gefilmd en op YouTube is gezet.