AMSTERDAM - Een broeder van het internaat Sint Joseph in het Limburgse Heel is verantwoordelijk voor het hoge sterftecijfer binnen de katholieke inrichting in de jaren vijftig.

Dat schrijft dagblad De Limburger maandag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de krant is het nog onduidelijk of de man, broeder Andreas, de zwaar gehandicapte kinderen actief om het leven bracht of dat hij ze aan hun lot overliet.

De commissie-Deetman, die onderzoek doet naar misbruik binnen de katholieke kerk, stuitte in het najaar op de zaak. Tussen 1952 en 1954 overleden 34 jongens onder de 18 jaar.

Geen hulp

Andreas werkte met de groep ernstigst gehandicapte kinderen die niet meer konden dan eten en slapen. Hij kreeg geen hulp bij het verzorgen van de jongens. Al in 1954 zou hij op het matje zijn geroepen vanwege het hoge sterftecijfer. De broeder werd daarna overgeplaatst naar een andere instelling.

In september suggereerde een voormalig hoofdverpleegkundige in het KRO-programma Brandpunt al dat de man ongeveer twintig kinderen om het leven heeft gebracht.

Het Openbaar Ministerie in Roermond onderzoekt de sterfgevallen, ondanks dat de zaken zijn verjaard. De resultaten van dat onderzoek worden op korte termijn verwacht.