HILVERSUM/DEN HAAG - Tientallen medewerkers van het ministerie van Defensie in het buitenland werken zonder een deugdelijke veiligheidsverklaring.

Dat meldt de NOS, die zegt een lijst met de betrokken medewerkers in handen te hebben. Zo'n verklaring is onder meer nodig om met vertrouwelijke defensiedocumenten te werken.

De veiligheidsverklaringen van veertig medewerkers zouden onjuist of verlopen zijn. Daardoor zouden deze mensen een potentieel veiligheidsrisico vormen. Betrokkenen zouden bijvoorbeeld schulden kunnen hebben en daardoor chantabel kunnen zijn.

Het ministerie erkent dat er medewerkers in het buitenland zijn van wie de verklaring is verlopen. Dat maakt het document echter niet ongeldig. Volgens Defensie is het een administratieve kwestie en zeker geen veiligheidsprobleem.

Betekenis

De lijst van de NOS heeft volgens Defensie geen betekenis. Er staan mensen op die nog naar het buitenland moeten en die voor vertrek de juiste papieren zullen krijgen.

Ook staan er mensen op die nog een verklaring hebben die minder dan vijf jaar oud is. ''In een klein aantal gevallen" moet een nieuw veiligheidsonderzoek worden opgestart.

Klokkenluider

Volgens de NOS is de medewerker die de zaak aanhangig maakte op een zijspoor gezet door Defensie. De advocaat van de ambtenaar, die 24 jaar in dienst is bij Defensie, wil de man voor de klokkenluidersregeling aanmelden en eist een schadevergoeding van het ministerie.

Volgens Defensie is de man geen klokkenluider. Hij zou uit rancune hebben gehandeld omdat hij zelf geen verklaring krijgt van het ministerie om in het buitenland te gaan werken.