ROTTERDAM - Netbeheerder Stedin neemt maandag in een wijk in het Rotterdamse centrum een zelfherstellend stroomnet in gebruik.

Waar voorheen een storing uren lang voor overlast kon zorgen, wordt dat nu voor het overgrote deel van de gebruikers verminderd tot een minuut. Het eerste zelfherstellende net voorziet 6000 particulieren en bedrijven van elektriciteit.

Nu moeten bij storingen monteurs in een getroffen wijk eerst op zoek naar waar er precies een probleem is. Het kan soms om tientallen transformaterhuisjes gaan die ook weer ingeschakeld moeten worden.

Het nieuwe systeem, volgens Stedin een combinatie van technieken die tezamen een wereldprimeur vormen, ontdekt zelf waar het probleem zit.

Monteurs kunnen er dan direct op af. De andere transformatorhuisjes worden automatisch 'herstart', zodat het grootste deel van de wijk maximaal een minuut last ondervindt.

Getroffen

Rotterdam werd de afgelopen maanden diverse malen getroffen door stroomstoringen.

''De impact van dat soort storingen was voor de meeste getroffen klanten een stuk kleiner geweest met dit nieuwe systeem'', weet een woordvoerder van Stedin zeker. Uit het buitenland is volgens hem al belangstelling getoond voor de techniek.

Het zelfherstellende systeem werkt niet altijd, bijvoorbeeld bij een storing zoals die van eind afgelopen week in Nieuwegein, waar 17.000 particulieren en bedrijven zonder stroom kwamen te zitten na blikseminslagen. ''Dat is natuurgeweld'', aldus een woordvoerder van Stedin. ''Daar is geen kruid tegen gewassen.''