ROTTERDAM - Over anderhalf jaar zal het eerste schip langs de kade van de Tweede Maasvlakte zijn lading lossen.

Dat is de verwachting van het Havenbedrijf Rotterdam dat dinsdag meer bekendmaakt over de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Die schepen zullen het materieel brengen dat nodig is om de terminals verder op te bouwen. Zowel APM Terminals als Rotterdam World Gateway (RWG) beginnen binnenkort met de bouw van hun terminals.

APM Terminals beschikt straks over 1000 meter kademuur en 500 meter kade voor de binnenvaart. Bij RWG gaat het om 1150 meter diepzeekade en ook 500 meter kade voor de binnenvaart.

Beatrix

Koningin Beatrix geeft woensdag 11 juli het startsein voor de afsluiting van de zeewering van Maasvlakte 2. Hiermee veranderen definitief de contouren van Nederland. Het havengebied wordt 20 procent groter en de Nederlandse kustlijn komt ongeveer 3,5 kilometer verder in zee te liggen.

De Maasvlakte 2 bestaat uit 1000 hectare. Daarvan is inmiddels 400 hectare in optie bij Euromax, onderdeel van ECT. ''De andere 600 hectare maken we deels gereed, maar komt pas echt klaar als we weten welke bedrijven er gaan zitten'' aldus een woordvoerder van het havenbedrijf.