RIJSWIJK - De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) heeft zaterdag zo'n 15 meldingen gekregen van mensen die op het water in de problemen waren gekomen.

Vooral de harde wind gooide roet in het eten.

Met name op binnenwater moest er naar surfers worden gezocht. Bootjes kregen motorproblemen of liepen aan de grond. Op de Lek maakte een schip water. Een zeilboot zonk op het IJmeer, maar de acht opvarenden konden worden gered.

De KNRM waarschuwt dat er ook zondag op het water nog sprake is van harde wind. ''Met dit soort windkracht en de lage temperatuur van het water is het zaak dat we er zo snel mogelijk bij zijn'', aldus een woordvoerder.

Uitgeestermeer

Op het Uitgeestermeer bij Alkmaar is een sloep omgeslagen, waarbij 4 mensen en 2 honden te water raakten. Maar ze zijn gered, zo liet de Veiligheidsregio weten.

De sloep maakte water en sloeg om. Een boot in de buurt wist twee mensen aan boord te krijgen. Hulpverleners konden ook de andere twee en de honden redden. De mensen zijn ter controle naar het ziekenhuis in Alkmaar gebracht. Bij de actie zijn duikteams van de brandweer en een traumahelikopter ingezet.

Wereldreis


Een Australisch stel dat zaterdag met de zeilboot vanuit Vlissingen vertrok voor een wereldreis, is niet ver gekomen. Midden op de Westerschelde kreeg de boot motorpech. De KNRM in Breskens moest te hulp schieten.

Het echtpaar durfde met de harde wind niet op het zeil terug naar de haven. Een reddingsboot schoot te hulp en begeleidde het zeiljacht naar de havenmonding van Breskens. Volgens de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij waren de Australiërs zo blij met de hulp dat ze een ''mooi'' bedrag doneerden.

Pampus

Op het IJmeer, bij het eiland Pampus, is zaterdagmiddag een zeilboot gezonken. De acht opvarenden raakten te water, maar zijn gered, deelde de afdeling Blaricum van de KNRM mee.

Een passerend zeiljacht zond voor de boot een 'mayday'-bericht uit. Reddingboten uit Blaricum en Marken gingen naar de plek. De bemanning van het zeiljacht wist vier mensen uit het water te halen. De reddingboten redden de andere vier drenkelingen, die zich vasthielden aan drijvende onderdelen van de boot.

Alle opvarenden bleken in orde. De zeilboot is boven water gehaald en leeggepompt. Volgens de woordvoerder is het weer op het IJmeer behoorlijk slecht, met windkracht 7 en hoge golven.

Onstuimige dag op het water