HOORN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn vervolgen voor het in 2009 toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een vrouw en voor dood door schuld van haar baby.

Dat heeft het OM zaterdag laten weten. De baby overleed twee dagen na de bevalling.

Justitie stelt dat er afspraken waren gemaakt om een keizersnede uit te voeren als de natuurlijke bevalling te lang zou duren, maar dat gebeurde niet.

Justitie verwijt de gynaecoloog dat hij een risicopatiënte heeft achtergelaten en naar huis is gegaan zonder duidelijke opdracht aan de verloskundige.

''Thuis kon hij onvoldoende controle uitoefenen op de toestand van moeder en baby. Het OM meent dat hij daarmee het onverantwoorde risico heeft genomen dat hij te laat zou zijn met ingrijpen'', meldde een woordvoerster.

Aangifte

De ouders van de baby hadden aangifte gedaan tegen deze gynaecoloog, een collega van hem, een verloskundige en het ziekenhuis. Het OM vervolgt de andere personen en het ziekenhuis niet. De gynaecoloog moet 11 september voor de rechter verschijnen.

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hadden zich al eerder in harde bewoordingen over de gynaecoloog uitgelaten.