GRONINGEN - Duizenden studenten in Groningen vrezen dat ze tussen nu en een jaar gedwongen worden te verhuizen.

Dat is het gevolg van de zogeheten 15 procentsnorm die de gemeente invoert: straten in de hele stad gaan 'op slot' voor studenten als 15 procent van de woningen in een straat bestaat uit kamerverhuur.

Dat meldt de Groninger Studentenbond (GSB) vrijdag. Volgens voorzitter Marlinde Gras van de GSB hebben zich al 2200 studenten gemeld die vrezen dat ze in de gevarenzone zitten.

De maatregel houdt in dat, bij overschrijding van de 15 procentsnorm, een kamerverhuurder geen vergunning meer krijgt. De bewoners, of een aantal van hen, moeten dan vertrekken.

De gemeente heeft hier in principe geen rol in. Dit is een probleem tussen de huisbaas en de huurders, die hierover onderling afspraken moeten maken, aldus de gemeente.

Veel overlast

Groningen hanteert de norm omdat studenten relatief veel overlast veroorzaken, zeker als er in bepaalde straten veel wonen. De gemeente wil ze daarom meer over de stad verspreiden.

''Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen de belangen van de kamerbewoners en de niet-studerende inwoners'', aldus de gemeente. Groningen telt zo'n 30.000 studenten, van wie velen op kamers wonen.

Hoewel de GSB begrip heeft voor klachten over overlast, dreigt er volgens Gras met de 15 procentsnorm wel willekeur. ''Als je als eerste in een straat wordt gecontroleerd heb je geluk, als je later aan de beurt bent, moet je gedwongen verhuizen'', zegt zij.

Bovendien, zo stelt de GSB, wil een pand met slechts twee bewoners niet zeggen dat het er per definitie rustig blijft. Ook voorziet de studentenbond grote problemen als het nieuwe collegejaar begint. ''Nieuwe studenten komen dan met bakken tegelijk de stad in, allemaal op zoek naar een kamer.''

Redelijke termijn

De gemeente zal studenten wel ''een redelijke termijn'' geven als ze op zoek moeten naar een andere kamer. ''We denken daarbij aan enkele maanden tot een half jaar.''

Ook zal de norm gefaseerd worden ingevoerd, zodat niet op hetzelfde moment heel veel studenten op straat komen te staan. Die versoepeling geldt ook als het nieuwe studiejaar begint, omdat het dan lastiger is om een andere kamer te vinden.