AMSTERDAM - Na een half jaar 'kwartiermaken' presenteert Jetta Klijnsma zaterdag het eindrapport van de nieuwe vakbeweging. "Ik heb altijd gezegd: ik ben geen relatietherapeut."

"Het is een raar proces geweest hoor, maar er ligt nu een goede basis."

Dit zegt Klijnsma in een interview met NU.nl. Ze heeft het afgelopen half jaar de moeilijke taak op zich genomen de vakbeweging en het intern zeer verdeelde FNV nieuwe leven in te blazen.

Zaterdag wordt de nieuwe naam van de beweging bekend gemaakt, onder leiding van de nieuwe voorzitter Ton Heerts. Hij heeft een jaar de tijd om de Vakbeweging in mei 2013 dan echt anders te organiseren.

Laatste snik

De meeste bonden hebben ingestemd met haar plannen, maar dit bleef tot op het laatste moment spannend, vertelt Klijnsma.

"Tot voor kort wisten we überhaupt nog niet of we die 23 juni wel konden gaan organiseren. Dat is wat dat betreft echt een raar proces geweest hoor. Ik heb geleerd: vakbondsmensen onderhandelen tot de laatste snik."

Volgens Klijnsma is het voornamelijk aan de achterban van de vakbeweging te danken dat ze morgen met succes het eindrapport kan presenteren. "De leden hebben wel echt het laatste zetje gegeven. Dat gedoe daar bovenin, daar is de achterban wel klaar mee."

Stevige basis

"Als je mij vraagt, is op 1 mei 2013 de hele vakbeweging opnieuw uit de klei getrokken; dan kan ik daar geen gif op innemen. Maar er ligt nu een stevige basis van waaruit men stap voor stap kan gaan bouwen."

"Het was echt heftig verstoord binnen de oude FNV. Natuurlijk heb ik me afgevraagd of het wel goed zou komen. Maar je ziet nu dat van onderop mensen elkaar weer zijn gaan opzoeken."

In de vakcentrale FNV dreigde vorig jaar een scheuring omdat de grootste bonden zich niet konden vinden in het pensioenakkoord dat voorzitter Agnes Jongerius had gesloten met kabinet en werkgevers. Dit tegen de wil van de twee grootste aangesloten bonden: Bondgenoten en de Abvakabo.

Afgelopen week stemden Bondgenoten, Abvakabo, FNV Bouw en Aob in met de plannen waardoor de opvolger van de FNV de steun heeft van zeker een miljoen leden. FNV Jong presenteert zich zaterdag officieel en sluit zich ook aan

De Ouderenbond Anbo, Zelfstandigen in de Bouw (ZBo) en de kappers, pedicures, visagisten van FNV Mooi zijn afgehaakt, omdat ze hun autonomie willen behouden.

Lees het hele interview met Jetta Klijnsma