NIEUWEGEIN - Sinds vrijdagavond 11 uur heeft iedereen in Nieuwegein weer stroom. Dat meldde netwerkbeheerder Stedin.

De stad had vrijdag de hele dag te kampen met een zware stroomstoring. De storing ontstond donderdagavond door een blikseminslag in twee transformatorhuisjes. Zo'n 17.000 huishoudens en bedrijven kwamen zonder stroom te zitten.

Vrijdag rond half twee 's middags kwam de voorziening langzamerhand weer op gang. Toen hadden alweer 3500 huishoudens stroom.

In Nieuwegein was vrijdag vanwege de stroomstoring extra politie op de been. Volgens burgemeester Frans Backhuijs heeft zich één 'incident voorgedaan wegens de stroomstoring.

Een man die voor een nieranalyse naar het ziekenhuis moest, kon niet weg uit zijn woning op de 13e etage van een flatgebouw. De brandweer haalde de man die hulp inriep met zijn mobiele telefoon naar beneden.

Schade

Verder hadden vooral veel supermarkten en restaurants schade door het uitvallen van de stroom. Veel etenswaren moesten worden weggegooid.

Het St. Antonius Ziekenhuis ondervond vrijwel geen hinder van de stroomstoring. Wel werkten in de ochtend de camera's bij de ingang een tijdje niet, net als de pasjesscanners. Burgemeester Frans Backhuijs noemde de storing erg vervelend en jammer.

De sneltram van Utrecht naar Nieuwegein reed door de stroomstoring niet verder dan P+R Westraven. Er werden pendelbusjes ingezet.

Stroomstoring in Nieuwegein