AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat toestemming vragen voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de regio Veenklooster, waar de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra woonde.

Dat meldt het OM vrijdag. Justitie doet sinds april dit jaar zogeheten verwantschapsonderzoek in databanken met DNA van eerder veroordeelden. Dat heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd, zo laat een woordvoerster van het OM weten.

Het was voor het eerst in Nederland dat deze methode wordt toegepast. De wet met betrekking tot DNA-verwantschapsonderzoek is op 1 april 2012 in werking getreden en biedt mogelijkheden om via familieleden de dader van een misdrijf op te sporen.

"We hebben al een goed profiel van de moordenaar van Vaatstra", aldus de zegsvrouw. "Door nu ook verwantschapsonderzoek te doen in haar omgeving, kunnen we het net rond de dader verder sluiten zonder dat hij zelf DNA hoeft af te staan."

Wanneer het OM toestemming krijgt om het gewenste onderzoek uit te voeren, zal aan mannen uit de regio van het Friese Veenklooster worden gevraagd om vrijwillig hun DNA af te staan. Volgens de zegsvrouw zal een grote groep mannen worden benaderd. Op welke criteria zij precies worden geselecteerd, maakt het OM niet bekend.

1999

Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster toen ze terug fietste naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde.

Het onderzoek naar haar dood is één van de omvangrijkste politieonderzoeken ooit in Nederland. De politie hield de voorbije jaren 12 verdachten aan, maar die werden allen weer vrijgelaten. Van bijna 1000 mensen is DNA-materiaal afgenomen. De dader is nooit aangehouden.

Regio

Uit de nieuwe onderzoeksresultaten uit mei 2012 bleek dat Vaatstra haar moordenaar vermoedelijk kende. Het onderzoek wees onder meer uit dat zowel de fiets van de dader als die van Marianne Vaatstra nabij het weiland netjes in een greppel zijn geplaatst, waarna er één weer is vertrokken.

Deze inzichten versterken het vermoeden dat de dader uit de regio komt en zijn slachtoffer kende.

Aansteker

Uit tips die binnenkwamen na een recente uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries blijkt dat het type aansteker dat in de tas van het slachtoffer werd gevonden destijds in die omgeving werd verkocht, meldt justitie.

Op de aansteker is DNA gevonden dat ook op het lichaam van het meisje is aangetroffen. Omdat die aansteker, met daarop een Playboy-symbool, ook in de buurt werd verkocht, vindt het OM het nu aannemelijker dat de dader uit de omgeving komt.

Nieuwe hoop

De vader van Vaatstra heeft nieuwe hoop gekregen dat de zaak kan worden opgelost nu justitie een groot DNA-verwantschapsonderzoek wil inzetten. ''We wisten al maanden dat dit eraan zat te komen, maar het is heel belangrijk’’, zegt zijn advocaat Job Knoester vrijdag.

Ook de raadsman heeft goede hoop op een doorbraak, maar probeert niet al te euforisch te zijn. ''We weten dat dit in Engeland resultaat heeft opgeleverd, ook in een moordzaak.’’ Bauke Vaatstra stelt alles in het werk om de dader te vinden.

''Hij zegt twee levens te leiden. Een voor de moord en een erna. Zijn hele leven staat in het teken de zaak op te lossen.’’

Achtergrond: 5 vragen over DNA-onderzoek Vaatstra