NIEUWEGEIN - Bewoners en bedrijven in Nieuwegein die zijn getroffen door de stroomstoring moeten er rekening mee houden dat ze ook in het weekeinde nog geen stroom hebben.

Dat zei een woordvoerder van netbeheerder Stedin vrijdag.

''Het is dusdanig ernstig en heftig dat we niet kunnen zeggen dat de problemen na vandaag weer verholpen zijn'', aldus de woordvoerder vrijdag. ''Het is nu nog niet te zeggen waar straks wel weer stroom beschikbaar is en waar niet.''

17.000 adressen in Nieuwegein zitten door blikseminslagen van donderdag zonder stroom.

''Vooral huishoudens zijn getroffen, maar ook bedrijventerreinen'', zo legt de woordvoerder uit. De blikseminslagen in de buurt van twee transformatorhuisjes hebben grote schade veroorzaakt aan transformatoren. Reparateurs zijn bezig de schade te inventariseren. Stedin heeft inmiddels vijf noodaggregaten geplaatst, onder meer voor bejaardenhuizen in het gebied.

Compensatie

Stedin compenseert de getroffen mensen en bedrijven. De Energiekamer heeft die compensatieregeling vastgesteld. De regeling zorgt ervoor dat afnemers automatisch recht hebben op een vergoeding van de netbeheerder bij langdurige stroomuitval. Alle getroffenen krijgen binnen 4 tot 6 weken na de storing schriftelijk bericht.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein vindt de stroomstoring "erg vervelend en jammer," zei hij vrijdagochtend via zijn woordvoerster.

Vervoer

Voor veel winkeliers wordt het een gemiste dag, aldus de woordvoerster. Ook de infrastructuur is beperkt doordat de trams eruit liggen en verkeerslichten niet werken.

Zo rijdt de sneltram van Utrecht naar Nieuwegein niet. Vervoersbedrijf Connexxion zet bussen in om reizigers toch te kunnen vervoeren. Een woordvoerster van het bedrijf verwacht dat in de loop van de ochtend de sneltram in Utrecht weer gaat rijden.

De gemeente en netbeheerder Stedin geven vrijdagmiddag om 13.00 uur een persconferentie over de situatie.

Calamiteitenzender

RTV Utrecht is sinds vrijdagmorgen calamiteitenzender. De gemeente had de regionale omroep daarom gevraagd. Luisteraars kunnen voortdurend actuele informatie verwachten over de situatie in Nieuwegein. Reguliere programma's kunnen worden onderbroken met extra nieuws.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft vrijwel geen hinder van de stroomstoring. Er waren in de ochtend wel wat problemen. Zo werkten de camera's bij de ingang een tijdje niet, net als de pasjesscanners.

Bekijk foto's van het weer van donderdagavond op NUfoto

Stroomstoring in Nieuwegein