DEN HAAG - De vier grote steden mogen voortaan zelf weten of ze het openbaar vervoer aanbesteden of door het gemeentelijk vervoersbedrijf laten regelen.

De Tweede Kamer stemde donderdag in met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GroenLinks, SP en D66.

De vier partijen, gesteund door de PVV, vinden dat de grote steden het beste zelf kunnen beslissen hoe ze het openbaar vervoer geregeld willen hebben. Het is niet aan politiek Den Haag om aanbesteding te verplichten, stellen zij.

Het inmiddels gevallen kabinet van VVD en CDA sprak in het regeerakkoord af dat de G4 - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - verplicht moesten aanbesteden.

Dat zou goedkoper en efficiënter openbaar vervoer opleveren. VVD en CDA stemden donderdag dan ook tegen het voorstel.

Vrijheid

Tijdens de behandeling van de initiatiefwet waren er partijen die graag zouden zien dat alle gemeenten en regio's in Nederland de vrijheid zouden krijgen om te kiezen tussen inbesteding en aanbesteding. Dat is niet meegenomen in het wetsvoorstel.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, een van de initiatiefnemers, is deze keuze gemaakt omdat de vier grote steden niet te vergelijken zijn met de andere concessiegebieden. Bovendien is er geen roep vanuit andere steden om ook onder deze wet te mogen vallen.