DEN HAAG - Het Lenteakkoord over de begroting van 2013 heeft ''forse effecten'' op het Infrastructuurfonds. Geplande projecten zullen worden vertraagd of geschrapt.

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

In totaal wordt tot en met 2028 circa 5 miljard euro bezuinigd op het Infrastructuurfonds, schrijft de minister. Ook de btw-verhoging van 19 tot 21 procent heeft veel effecten op de geplande activiteiten.

In 2013 neemt Schultz daarom concrete maatregelen, die met Prinsjesdag naar buiten worden gebracht. Een nieuw kabinet moet gaan kiezen welke projecten in 2014 moeten worden geschrapt.

Positief

In de brief aan de Kamer meldt de minister verder ook nog wat positief nieuws. Zo is er voor de N65, tussen Vught en Berkel-Enschot, overeengekomen dat de regio 45 miljoen euro bijdraagt om de verkeersproblemen daar op te lossen.

De regionale bijdrage was een voorwaarde voor de 55 miljoen euro die Schultz voor de N65 wil uittrekken.

Voor het verbreden van de A2 tussen Vonderen en Kerensheide is ook financiering gevonden. De regio draagt daar 35 miljoen euro bij aan het totaalbedrag van 250 miljoen euro.

De Kamer spreekt komende donderdag met de minister over het Infrastructuurfonds en het MIRT, het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.