DEN HAAG - De marechaussee op Schiphol zal geen nooddocumenten verstrekken aan ouders die zijn vergeten een eigen paspoort te regelen voor hun kind.

Dat kan alleen om humanitaire redenen, zoals een reis naar het buitenland voor een medische ingreep of een sterfgeval in de familie. Een woordvoerder van de marechaussee heeft donderdag berichtgeving hierover van de NOS bevestigd.

Vanaf 26 juni moeten kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument hebben als ze de grens over willen. Tot nu toe konden ouders hun kinderen laten bijschrijven in hun eigen paspoort.

Volgens de woordvoerder gaat het om een groep van 240.000 kinderen die een eigen paspoort moeten hebben.

Regels

Het besluit om geen nooddocumenten aan kinderen te verstrekken, is een besluit van minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

Normaliter kunnen mensen die hun paspoort zijn vergeten en toch moeten reizen voor 46 euro op de luchthaven ter plekke een noodpas regelen. Maar daar zijn ook regels aan verbonden, stelt de marechaussee.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kon niet zeggen hoeveel kinderen al een eigen document hebben. Hij wijst erop dat niet alle kinderen in de doelgroep naar het buitenland gaan voor eind juni en dat hun ouders wellicht pas later een eigen paspoort aanvragen.