DEN HAAG - De ontslagen directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, hoeft het teveel aan salaris dat zij heeft ontvangen niet terug te betalen.

De ontslagen directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, hoeft het teveel aan salaris dat zij heeft ontvangen niet terug te betalen.

Terugvordering is in haar geval niet juridisch af te dwingen. Ze krijgt echter geen ontslagvergoeding van 18 maanden salaris mee, omdat haar vertrek haarzelf te verwijten is.

Dat heeft minister Gerd Leers (Integratie) donderdag geschreven in antwoord op 65 vragen die de Tweede Kamer had gesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de handelwijze van Albayrak.

Zij kwam vorig najaar in opspraak toen medewerkers publiekelijk over haar en het werkklimaat hadden geklaagd.

Balkenendenorm

Volgens Leers ontving Albayrak vorig jaar bijna 211.000 euro, ruim 23.000 euro boven de zogeheten balkenendenorm van ruim 187.000 euro per jaar. Bovenop dat salaris kreeg zij ruim 23.000 euro als compensatie voor de fiscale bijtelling voor het privégebruik van haar dienstauto.

Het is niet bekend hoeveel Albayrak voor die tijd verdiende, maar de balkenendenorm gold vanaf begin 2011. Sindsdien ontstond onduidelijkheid over haar salaris.

Volgens de minister zorgde Albayrak zelf herhaaldelijk voor de verwarring door herhaaldelijk te betogen dat zij met ruim 189.000 euro per jaar ook onder de norm viel.

Pas in september 2011 werd duidelijk dat het salaris niet 2000 euro te hoog was, waarover Albayrak zelf een technische discussie voerde, maar 20.000 euro. Dat bedrag was een verrassing voor Leers, schrijft hij.

Getreuzel

De raad van toezicht had in haar salaris kunnen ingrijpen maar liet dat na. Leers is het eens met de onderzoekscommissie die concludeerde dat de regie vanuit het departement onvoldoende was en dat er mogelijk daardoor te veel getreuzel was bij onder meer de benoeming van een raad van bestuur.

Hij stelt dat Albayrak weliswaar onjuiste informatie over de hoogte van haar loon had gegeven, maar dat zij het salaris wel rechtmatig heeft ontvangen.

Albayrak zelf heeft onlangs aangekondigd dat ze een procedure tegen de Staat begint om toch een ontslagvergoeding af te dwingen. Ze vindt dat ze onterecht enorme reputatieschade heeft opgelopen.

Bekijk de Twitterberichten op NUlive