ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft donderdag 15 jaar cel geëist tegen de oud-directeur van Gelredome wegens de moord op zijn 45-jarige vrouw afgelopen november.

De 47-jarige Jasper van A. sloeg volgens justitie zijn vrouw in de nacht van 28 op 29 november 2011 met een honkbalknuppel. Daarna bracht hij de kinderen naar de buren, ging hij terug en duwde hij een kussen op haar gezicht, aldus de aanklager. Zijn vrouw overleed de volgende middag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Van A. handelde vermoedelijk uit een mengeling van verlatingsangst en jaloezie in combinatie met oververmoeidheid, denken deskundigen. Maar omdat zij geen stoornis van de geestvermogens konden vaststellen, is Van A. volledig toerekeningsvatbaar.

Het stel was in een relatiecrisis verzeild geraakt en had die middag ervoor een afspraak geregeld met een relatietherapeut. Van A. had het gevoel dat hij ‘in een achtbaan zat waar hij niet uit kon stappen’ toen hij zijn vrouw doodde.

Moord

Het OM gaat uit van moord, omdat Van A. meerdere momenten gelegenheid had om te stoppen waar hij mee bezig was. Tussen de eerste en tiende klap, maar zeker toen hij - gestoord door een dochter die de slaapkamer binnen kwam - de kinderen naar de buren bracht en terugging.

Volgens de advocaat van Van A. wist hij niet wat hij deed en is er sprake van doodslag. Hij zou hebben gehandeld in een staat waarin hij niet zichzelf was. Een celstraf van zes jaar past daar veel beter bij, aldus de raadsvrouw.

Het stadion Gelredome in Arnhem is de thuisbasis van voetbalclub Vitesse, maar er worden ook geregeld concerten gegeven.

Schok

De zaak zorgde voor een schok in Arnhem, waar Van A. gold als een publieke figuur die het stadion succesvol exploiteerde. Het stel was al 22 jaar samen, waarbij er voor zover bekend geen spoor van geweld is geweest.

De rechtbank doet op 5 juli uitspraak.