SCHIPHOL - Op Schiphol zijn zaterdagavond 20 minuten lang meerdere vliegtuigen vertrokken vanaf de Aalsmeerbaan, terwijl deze helemaal niet was vrijgegeven.

De luchtverkeersleiding gaf toestemming voor het vertrek van de toestellen, maar had dat nooit mogen doen, omdat op de luchthaven de baan nog gesloten was.

Dat heeft een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag gemeld.

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hebben de OVV daarover zaterdag direct geïnformeerd. De raad heeft besloten een onderzoek in te stellen naar hoe dat heeft kunnen gebeuren, legde de woordvoerder uit.

Omdat de startbaan voor vliegtuigen was gesloten, had er ander verkeer op kunnen rijden. Er deden zich geen ongelukken voor. ''De vluchten van de betrokken toestellen zijn zonder bijzonderheden voortgezet'', zei de zegsman.

Geen gevaar

Een woordvoerster van LVNL zegt dat haar organisatie ook een onderzoek heeft ingesteld. Hoewel er negen vliegtuigen vertrokken is volgens haar het luchtvaartverkeer nooit in gevaar geweest. ''Het was helder weer en de baan was heel goed zichtbaar'', zei ze.

Een startbaan kan nog niet vrijgegeven zijn, bijvoorbeeld omdat er nog een inspectie moet plaatsvinden. Daarbij kan het gaan om een vogelwacht, om te kijken of er vogels rond de baan vliegen. ''Maar rond de starts was er geen verkeer op de baan'', benadrukt de woordvoerster.