AMSTERDAM - Het KNMI waarschuwt donderdag voor extreem weer in het zuiden van het land. De NS vreest overlast en de ANWB houdt rekening met verkeershinder.

Vanaf het begin van de avond zijn in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg stevige onweersbuien te verwachten met hagel en zware windstoten. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen.

De meeste regen wordt  donderdag verwacht tussen 19.00 en 21.00 uur. Voor de vier zuidelijke provincies heeft het KNMI voor donderdag code oranje uitgegeven, de waarschuwing voor extreem weer.

In de andere provincies geldt de lagere waarschuwingscode geel. Indien nodig schaalt het KNMI de waarschuwing in de andere provincies nog op.

ANWB

De ANWB vreest dat het noodweer na de avondspits voor de meeste problemen zal zorgen. De zware onweersbuien zullen waarschijnlijk zorgen voor veel water op de weg.

De NS waarschuwt ook voor het aangekondigde noodweer. Door blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en omwaaiende bomen kunnen de bovenleiding raken. Daardoor kan het treinverkeer ontregeld raken.

Reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Verkeersinformatiedienst

Ook de Verkeersinformatiedienst bericht over het noodweer. Zij verwachten niet dat de avondspits veel overlast zal ondervinden.

De buien lagen donderdagmiddag rond 14.00 uur nog boven het midden van Frankrijk en bereiken Nederland pas aan het begin van de avond, het eerst in Zeeland.

Ook vrijdag overdag zijn er volgens het KNMI geregeld buien met daarbij kans op onweer en hagel.

NS

De Nederlandse Spoorwegen hebben donderdagavond 90 bussen klaarstaan om treinreizigers verder te vervoeren als die zouden stranden door het verwachte slechte weer.

De bussen, die op diverse plaatsen in de zuidelijke provincies staan, zullen meerijden met het onweersfront dat vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van het land trekt.

Dat heeft een woordvoerder van de NS gezegd. Op een aantal trajecten, zoals rond Den Haag en Utrecht, rijden uit voorzorg inmiddels minder treinen. De NS speelt daarmee ook in op de weersverwachtingen.

Bekijk de actuele verkeerssituatie

Bekijk onze weerpagina

Stuur uw foto's van het noodweer in via NUfoto

Noodweer