AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag het voorarrest van Rachid C. opgeheven.

Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de gewelddadige overval op een gelddepot van geldtransporteur Brink's in Amsterdam-Zuidoost, waarbij 12 miljoen euro werd buitgemaakt.

De overval werd op 29 juni vorig jaar gepleegd. C. werd in februari in Brussel gearresteerd. Volgens de rechtbank ligt er op dit moment te weinig bewijs tegen deze verdachte om hem nog langer vast te houden.

Donderdag verscheen C. op een pro-formazitting. Zijn zaak en die van een medeverdachte zal in september inhoudelijk worden behandeld.

Verdachten

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er in België nog vijf verdachten. Zij kunnen niet worden vastgezet, omdat daarvoor het bewijs nog te mager is. Het zou gaan om mannen die rechtstreeks bij de overval betrokken zijn geweest.

Er zit er nog een verdachte vast; hij verschijnt op 29 juni voor de rechter in een pro-formazitting. De zaak wordt na de zomer inhoudelijk behandeld.

Rachid C. wordt gezien als de leverancier van een van de vluchtauto's. Hij ontkent in alle toonaarden iets met de zaak te maken te hebben. Zijn advocate, Inez Weski, had om de beëindiging van het voorarrest gevraagd.

Gewond

De betreffende auto, een Audi, crashte tijdens de vlucht op de A2 bij Waardenburg en vloog in brand. Een van de overvallers is daarbij vermoedelijk ernstig gewond geraakt. Ongeveer 6 miljoen euro ging in vlammen op. Het restant van de buit is spoorloos gebleven.

De overvallers vervolgden na dat ongeluk hun weg in een auto die zij ter plekke afhandig maakten van voorbijgangers. In die auto bleef een mobieltje achter, waarvan later werd vastgesteld dat dit die nacht vlakbij de woning van C. in Brussel is geweest.

Over C.'s eigen telefoon is geconstateerd dat die in de buurt was van de plek waar een paar kentekenplaten werden gestolen. Deze platen werden aangetroffen in de gecrashte Audi.

Sterke aanwijzingen

Voor justitie zijn dit sterke aanwijzingen voor een rol van C. bij de overval, voor de rechtbank vormen zij ''nog niet echt een begin van een bewijsconstructie", nodig om een verdachte langer te kunnen vasthouden. Politie en justitie zijn het onderzoek naar de overval aan het afronden.