DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft donderdagochtend 23 actievoerders van Greenpeace opgepakt bij het hoofdkantoor van Shell, aldus een politiewoordvoerder.

Greenpeace protesteerde bij het Shell-gebouw aan de Carel van Bylandtlaan tegen olieboringen in het Noordpoolgebied.

De organisatie had de actie, zoals gebruikelijk volgens een woordvoerster van Greenpeace, niet bij de politie of de gemeente aangekondigd.

De arrestanten worden volgens de politie zo snel mogelijk weer vrijgelaten.

Nepolie

Greenpeace wilde een muur van met nepolie gevulde ijsblokken bouwen, maar dat is maar deels gelukt, zei een woordvoerster van Greenpeace.

Als de ijsblokken smelten, ontstaat een 'olieramp' op de stoep van het bedrijf. Er was ook een aantal actievoerders, van wie er een verkleed was als ijsbeer, op de gevel van het gebouw geklommen om er een spandoek op te hangen.

Riskant

De plannen van Shell om vanaf juli naar olie te gaan boren in het Noordpoolgebied, zijn volgens Greenpeace zeer riskant.

''Het ijzige klimaat, de krachtige stormen en de geïsoleerde ligging van het gebied maken het praktisch onmogelijk om een olielek te stoppen of op te ruimen.'' Behalve in Den Haag duiken er ook Greenpeace-ijsberen op in Sydney op het Opera House, op de Chinese Muur en op het Kremlin in Rusland, meldt de organisatie.