DEN HAAG - Roemenië heeft belangstelling om 15 overtollige F-16's van de Nederlandse luchtmacht te kopen.

Maar er zijn meer landen die interesse hebben getoond. Het ministerie van Defensie bevestigde donderdag berichtgeving hierover in het Nederlands Dagblad.

Ook voor de overtollige 8 Cougar-helikopters hebben zich potentiële kopers gemeld waaronder Chili. De gesprekken hierover verkeren volgens Defensie nog in een verkennende fase.

Het ministerie van Defensie moet een miljard bezuinigen. In dat kader worden ook wapensystemen van de hand gedaan. Het ministerie kan niet zeggen hoeveel de jachtvliegtuigen kunnen opleveren. Het is een lastige markt op dit moment want het aanbod is groot, aldus een woordvoerster.

Leopard-tanks

De Tweede Kamer spreekt donderdag ook nog over de verkoop van 80 Leopard-tanks aan Indonesië. Defensie en Buitenlandse Zaken zijn hier voorstander van, maar een meerderheid in de Kamer van SP, PVV, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie is tegen de transactie.

De tanks moeten ongeveer 200 miljoen euro opleveren. Onlangs verkocht scheepsbouwer Damen nog een korvet aan de Indonesische marine voor circa 175 miljoen euro.