DEN BOSCH - Een bestuursrechter van de rechtbank in Den Bosch is 2 weken geleden van een zaak afgehaald omdat ze training heeft gegeven aan medewerkers van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD.

De rechter werd met succes gewraakt door de advocaten van een Helmondse vrouw die op basis van uitkomsten van een onderzoek door de FIOD werd ontslagen bij de Belastingdienst. De rechtszaak ging over haar ontslag.

''Dat de rechter trainingen heeft gegeven aan opsporingsambtenaren van de FIOD, rechtvaardigt de bestaande vrees voor een gebrek aan onpartijdigheid'', staat in de uitspraak van de wrakingskamer.

Volgens de wrakingskamer is of kan de schijn zijn gewekt dat de rechter niet onpartijdig is. ''Ook de schijn van partijdigheid dient te worden vermeden.''

Commercieel

De rechter gaf de trainingen in opdracht van een commercieel bedrijf. Vanaf 2004 trainde ze cursisten voor het opreden als getuige in een rechtszaak.

De zaak over het ontslag van de vrouw is woensdag door een andere rechter behandeld.

De rechtbank in Den Bosch kon woensdagavond nog niet ingaan op de vragen of het wenselijk is dat een rechter trainingen geeft aan opsporingsambtenaren en of de rechter haar bijbaan mag houden.