AMSTERDAM - Donderdag begint weliswaar officieel de zomer, maar er wordt noodweer voorspeld. Volgens meteorologen zegt het huidige weerbeeld niets over de komende maanden.

"Het weer is in dit deel van Europa zo chaotisch, dat er geen seizoensvoorspelling valt te geven", zegt het KNMI.

Het zijn maar gemiddelden, maar toch houden we ons er graag aan vast. Volgens de tabellen hebben we in juni recht op vijf zomerse dagen (minimaal 25 graden) en veertien warme dagen (20 graden).

Met slechts drie warme dagen komen we er tot nu toe bekaaid vanaf. En van de 66 millimeter regen hebben we er al 52 gehad. Dat geldt overigens alleen voor De Bilt. In delen van Zeeland, Brabant en Limburg is al meer dan 100 millimeter gevallen.

Kwestie van pech

"Het schiet niet echt op", erkent klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI. "Er valt vrijwel elke dag wel een bui. De enige verklaring die we kunnen geven, is de grilligheid van het Nederlandse weer. Het heeft te maken met hogedrukgebieden boven IJsland en Groenland. De stroming vanuit het noorden bezorgt ons koele lucht. Een kwestie van pech. In een week tijd kan het heel anders zijn."

Het lijkt misschien of Nederland de afgelopen jaren sowieso niet verwend is met mooie zomers. Toch is dat deels perceptie, zegt meteoroloog Hans Roozen van Weeronline.

"Gemiddeld genomen was 2011 zonniger en warmer dan normaal. Maar toen we daar een bericht over verspreidden, werd dat met hoon begroet. Mensen vroegen zich af of we wel normaal waren."

Voorspelling

Volgens Roozen hoeven we deze maand niet meer op iets bijzonders te rekenen. "Ik vestig mijn hoop op juli. Een slechte maand heeft geen effect op de rest van de zomer."

Dat zegt ook Sluijter. "Al is het weer zo chaotisch dat je geen echte voorspelling kunt doen over een langere periode. De beste voorspeller is de trend van de afgelopen jaren. De kans op warm weer is tegenwoordig veel groter dan twintig jaar geleden. De hele wereld wordt warmer, dus ook Nederland."

Natte zomers

Toch leidt ook dat niet per definitie tot mooier weer. Sluijter: “Onze zomers worden ook steeds natter. De hoeveelheid neerslag is de afgelopen eeuw met ruim twintig procent toegenomen."

Hoewel dit voorjaar daar geen uitgesproken voorbeeld van was, lijken onze lentes over een langere periode gezien echt zonniger te worden. Roozen: "De zee is dan nog niet erg opgewarmd, zoals in de zomer. Een warme zee zorgt ervoor dat er meer vocht in de lucht komt, met regen als gevolg."

Bekijk weerfoto's van lezers op NUfoto

Kijk voor het actuele weerbericht op NU.nl/weer