ROTTERDAM - De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar het politieoptreden in Rotterdam, waarover de nodige ophef is ontstaan nadat beelden op internet waren verschenen. 

Brenninkmeijer zei woensdag ''geschokt te zijn door de heftigheid van het schopincident’’.

Op het filmpje is te zien dat de agente op de man toeloopt en hem in het kruis trapt. Daarna volgen nog een paar trappen. De man biedt geen weerstand. Uiteindelijk boeien de agente en haar mannelijke collega hem. Op het filmpje zijn kreten van omstanders te horen.

De ombudsman gaat na of het gebruikte geweld niet buitensporig was en of is gehandeld volgens de daarvoor geldende instructies. ''Vooral de beelden waarop een agente schopt, geven reden voor ernstige twijfel'', zei hij.

Brenninkmeijer noemt het goed dat de politie zelf een onderzoek instelt, maar vindt het wel belangrijk dat een onafhankelijk iemand de feiten op een rijtje zet.

Halverwege

Het filmpje begint volgens de politie halverwege de confrontatie tussen de agenten en de man, die lag te slapen in een portiek in Rotterdam-Zuid. De man zou agressief hebben gereageerd nadat de agenten hem hadden aangesproken. Daarop werd hij met pepperspray bespoten. Daarna begint het filmpje.

De politie onderzoekt de zaak intern. ''Het onderzoek is in volle gang en het zal zorgvuldig worden gedaan'', meldt de politie. Dat betekent dat onder anderen de betrokken agenten worden gehoord, maar ook getuigen van het incident. Een aantal zou hebben verklaard dat de man voor de opnames geweld gebruikte.

Een woordvoerster wil daar niets over zeggen, maar wilde wel kwijt dat de politie alle getuigen wil horen. De rijksrecherche is in deze zaak niet ingeschakeld en het is niet duidelijk of dat in een later stadium nog wel zal gebeuren.

De beelden die van het incident zijn gemaakt, zijn inmiddels vele duizenden keren bekeken.

Discipline

Volgens politiebond ACP moeten politici en andere personen de discipline opbrengen om te wachten met een oordeel totdat alle feiten over het politieoptreden bekend zijn. ''Iedereen heeft al een oordeel klaar voordat duidelijk is wat er precies is gebeurd.’’ Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp woensdag.

Van de Kamp ziet parallellen met de zogenoemde filefuikzaak. Op de A2 bij Abcoude zette de politie vorig jaar een fuik op om een benzinedief te stoppen. Die reed in volle vaart achterop de file waardoor een onschuldige automobilist overleed. Ook dat leidde tot een storm van kritiek en verontwaardiging.