ROTTERDAM - De man die afgelopen zondag in Rotterdam werd geschopt door een politieagente van het korps Rotterdam-Rijnmond, was ''helemaal niet agressief''.

Dat zegt de maker van het internetfilmpje, Jovanny Dambruck, waarop het schoppen is te zien. Dinsdag stelde de politie dat de man in kwestie zich agressief zou hebben gedragen. Het filmpje van Dambruck zorgde ervoor dat het incident dinsdag groot nieuws werd.

Op het filmpje, dat Dambruck op YouTube zette, is te zien dat de agente op de man toeloopt en hem in het kruis trapt. Daarna volgen nog een paar trappen.

De man biedt geen weerstand. Uiteindelijk boeien de agente en haar mannelijke collega hem. Op het filmpje zijn kreten van omstanders te horen. Volgens Dambruck waren zij - en ook hijzelf - geschokt en verontwaardigd over het politiegeweld.

Bekijk de video

Korps

De politie Rotterdam-Rijnmond, die heeft bevestigd dat het om een agente van het korps gaat, is een onderzoek begonnen naar het incident. Zij hoopt dit zo snel mogelijk af te ronden. Ook met de arrestant zal gesproken worden. Dambruck had dinsdagavond zelf nog niets van de politie vernomen.

Het filmpje begint volgens de politie halverwege de confrontatie tussen de agenten en de man, die lag te slapen in een portiek in Rotterdam-Zuid.

De man zou agressief hebben gereageerd nadat de agenten hem hadden aangesproken. Daarop werd hij met pepperspray bespoten. Daarna begint het filmpje.

Stomdronken

Volgens Dambruck stopten de agenten op het kruispunt, stapten uit hun busje en sommeerden de man op te staan. ''Hij was stomdronken'', aldus Dambruck, die de man nooit eerder gezien heeft. ''Ze sloegen hem met lange wapenstokken, de mannelijke agent schopte en sloeg hem.

Toen hebben ze hem met zijn tweeën opgetild en bespoten.'' Het vervolg van het incident heeft Dambruck met zijn mobiele telefoon gefilmd.

De politiek wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Aboutaleb wil pas na het politieonderzoek reageren.

Aangifte

Bij de politie in Rotterdam is tot nog toe geen aangifte binnengekomen tegen de agente die onder vuur is komen te liggen na een filmpje op internet. Volgens een politiewoordvoerster is de agente woensdag aan het werk. Van een schorsing is geen sprake.