BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda heeft dinsdag 6 jaar celstraf geëist tegen een lid van motorclub Satudarah voor betrokkenheid bij de mishandeling van twee mannen in Rijsbergen plus wapen- en drugsbezit.

Het is de hoogste straf die officier van justitie Lucas van Delft heeft geformuleerd tegen in totaal 10 verdachte clubleden die vorige en deze week terechtstaan voor verschillende misdrijven.

De eis tegen de 38-jarige Bredanaar valt onder meer hoger uit omdat hij een van de slachtoffers met een zware zaklamp bewusteloos heeft geslagen en omdat bij hem thuis bijvoorbeeld een zwaar vuurwapen op tafel werd gevonden. Andere verdachten hoorden tot 2,5 jaar celstraf eisen voor hun betrokkenheid bij de vechtpartij.

Breda

Voor de bedreiging van twee portiers in Breda en een opstootje met de politie werd dinsdag tegen een vooraanstaand lid van Satudarah een half jaar cel geëist. De 44-jarige Klaas O. uit Bergen op Zoom was destijds president van de afdeling Breda van Satudarah en is momenteel een zogenoemd National, een soort directielid. Op 13 augustus voerde hij een grote groep clubleden aan die na een clubavond in vol ornaat en 'intimiderend' door de binnenstad van Breda trok.

Naar aanleiding van de weigering van een ander clublid bij het café enkele dagen eerder ging O. verhaal halen en uitproberen of de portier hem ook weigerde. De officier van justitie concludeert uit afgeluisterde telefoongesprekken met een ander prominent clublid dat de actie vooraf is gepland en geregisseerd. Een verontschuldigend gesprek dat nadien heeft plaatsgevonden tussen twee clubleden en de bedrijfsleiding van het café wijst volgens hem op de ernst van de bedreiging.

De verdachte vertelde de rechtbank in Breda dinsdag dat er weliswaar 'een pittig gesprek' ontstond maar hij ontkent de bedreiging van de portier. De rechter doet op 10 juli in alle zaken uitspraak.