ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond onderzoekt een filmpje op internet waarop te zien is hoe een politieagente een man meerdere keren schopt.

De man, die onder invloed lijkt te zijn, wordt ingerekend. De politiek wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De agente verricht de arrestatie samen met een mannelijke collega. Volgens RTV Rijnmond, dat het filmpje op de website heeft staan, gebeurde het op de Riederlaan in Rotterdam-Zuid.

''Voor zover we kunnen nagaan, zijn dit inderdaad agenten van ons korps'', zei een woordvoerster van het politiekorps in een reactie.

Halverwege

Volgens de politie begint het filmpje halverwege de confrontatie tussen de agenten en de man, die lag te slapen in een portiek. De agenten hadden de man aangesproken. Hij zou volgens hen op een agressieve manier hebben gereageerd, waarop hij met pepperspray werd bespoten. Hierna begint het filmpje, aldus de politie.

Bij het onderzoek naar de aanhouding en het gebruikte geweld wordt met alle betrokken partijen gesproken. ''Inclusief de verdachte'', zei de politiewoordvoerster. Onbekend is hoe lang het onderzoek gaat duren. ''We hopen het zo snel mogelijk af te ronden.’’

Tweede Kamer

Het CDA heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd over het incident. Zijn staatssecretaris Fred Teeven zei na het vragenuurtje dinsdag eerst het korpsbericht uit Rotterdam te willen afwachten voor hij met een reactie komt. Maar een knietje is niet de gebruikelijke manier van opereren van de politie, voegde hij eraan toe.

Verscheiden partijen in de Rotterdamse gemeenteraadsfractie hebben het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de kwestie. Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat de burgemeester eerst het onderzoek wil afwachten voor hij reageert.

Bekijk het filmpje