AMSTERDAM - Criminelen hanteren een nieuwe vorm van fraude door bij postbedrijf PostNL op te geven dat nietsvermoedende Nederlanders hun post doorgestuurd willen krijgen naar een ander adres.

Op deze manier ontvangen de criminelen post, waaronder privégegevens en bestelde goederen, van burgers op een door hen ingevuld adres. Dit bevestigt PostNL tegenover Spits.

Deze nieuwe fraudevorm is voor PvdA-kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt aanleiding voor kamervragen. Ze willen van demissionair minister Verhagen van Economische Zaken weten hoe vaak deze vorm van identiteitsfraude voorkomt en wat zijn plan van aanpak is om het te bestrijden.

Een slachtoffer van deze nieuwe vorm van fraude zond een brief naar weblog Geenstijl, waarin hij uitlegt hoe hij door de criminelen te grazen is genomen. Zo bestelden ze op naam van de BV van het slachtoffer spullen en kregen de criminelen ook privépost doorgestuurd, waaronder een nieuwe bankpas en een DigiD-wachtwoord.

Vreselijk

PostNL laat aan Spits weten dat de inhoud van de brief klopt en geeft aan het 'vreselijk te vinden.' "Maar het komt niet heel vaak voor", voegde een woordvoerster toe. Hoe vaak dat dan is, wilde ze niet zeggen

"Wij maken geen cijfers bekend. We hebben wel degelijk controlemiddelen ingebouwd, als je je post wil laten doorsturen krijg je bijvoorbeeld eerst een bevestigingsbrief op het oude adres."

De PvdA-kamerleden stellen tevens Kamervragen over de behandeling van het slachtoffer door de politie, die zijn eerste aangifte niet in behandeling nam. Ook door PostNL werd hij in eerste instantie niet serieus genomen.