ASSEN - De zaak-Willeke Dost, het meisje uit het Drentse Koekange dat in januari 1992 spoorloos verdween, wordt overgedragen aan het coldcaseteam.

Het laatste onderzoek heeft geen nieuwe aanknopingspunten opgeleverd. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Assen maandag.

De politie en het OM startten in 2009 een nieuw onderzoek. Daarbij gingen ze uit van een ernstig misdrijf in plaats van een vermissing.

Op basis daarvan werd een aantal scenario's ontwikkeld. Het onderzoeksteam heeft vervolgens geprobeerd elk van deze scenario's te bewijzen, maar dat heeft geen nieuwe feiten aan het licht gebracht.

Verdwijning

Willeke Dost verdween in de nacht van 14 op 15 januari in 1992 uit de boerderij van haar pleegfamilie in Koekange, bij Meppel. Sinds haar verdwijning 20 jaar geleden is er niets meer van haar vernomen. Ook is haar lichaam nooit gevonden.

''Ondanks alle inspanningen van de politie en het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek geen duidelijkheid gegeven op de vraag: wat is er met Willeke gebeurd? Wij betreuren dit ten zeerste'', meldt het OM.

Lange tijd werd ervan uitgegaan dat het meisje was weggelopen, omdat ze het niet naar haar zin zou hebben gehad bij de pleegfamilie. In juni 2010 werden haar pleegmoeder en pleegbroer aangehouden. In september werd een zoektocht gehouden naar haar lichaam op een terrein naast het huis van het gezin. Er werd echter niets gevonden. Pleegmoeder en -broer kwamen enige tijd na hun aanhouding weer vrij. Ze zijn officieel geen verdachten meer in de zaak.