UTRECHT - Door blikseminslag rijden er maandagochtend van en naar Utrecht amper treinen. De vertraging kan oplopen tot een uur.

Monteurs van ProRail hebben de schade aan een relaiskast inmiddels gerepareerd. Het treinverkeer wordt langzaam weer op gang gebracht, zo meldt ProRail via Twitter.  De verwachting is dat het treinverkeer rond 12.00 uur weer normaal is.

Tussen Utrecht en Amsterdam en Utrecht en Amersfoort reden om 10.00 uur nog helemaal geen treinen. Ook in de andere richtingen is het treinverkeer problematisch, aldus de woordvoerster. Het treinverkeer in het hele land heeft volgens haar last van de storing.

De blikseminslag deed zich voor tussen Amsterdam en Utrecht. Daardoor was het tot de reparatie niet mogelijk de seinen en wissels te bedienen. 

Gestrande treinen

Door de sein- en wisselstoring waren zeven volle treinen gestrand. Vijf daarvan konden redelijk snel terugkeren naar het dichtsbijzijnde station. De twee andere, die vanuit Woerden kwamen, hadden meer tijd nodig. Rond 09.00 uur waren alle gestrande treinen binnen.

Ook tussen het Centraal Station in Amsterdam en luchthaven Schiphol lopen reizigers vertraging op. Door een defecte spoorbrug rijden er op dat traject minder treinen. Volgens ProRail duurt dat tot en met vrijdag.

Door blikseminslag rijden er ook geen treinen tussen Nijverdal en Almelo en Rijssen en Deventer.

Bekijk de beelden van gestrande reizigers:

Drukke ochtendspits

De ochtendspits op de snelwegen was maandag door flinke regen- en onweersbuien drukker dan normaal. Op het drukste moment, rond 08.45 uur, stond er ongeveer 220 kilometer file, meldde de ANWB. Volgens een woordvoerder is dat ongeveer 30 kilometer meer dan normaal.

Het verkeer kwam ook wat later op gang. De files stonden verspreid over het land. "Er was niet een file die er uit sprong."

Bekijk de actuele situatie op de weg

Bekijk de actuele weerssituatie

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Problemen door slecht weer