AMSTERDAM - Honderden mensen hebben zaterdag in Arnhem de brandweermensen herdacht die bij het uitvoeren van hun werk zijn omgekomen.

Dat deden zij bij  het nieuwe Nationale Brandweermonument.

Het was voor het eerst dat de brandweermensen landelijk zijn herdacht. Onder de 600 aanwezigen waren veel brandweerlieden en tussen de 300 tot 400 nabestaanden. Er waren toespraken en de aanwezigen hielden 2 minuten stilte.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) sprak de belangstellenden toe en benadrukte het belang van het monument. Op het monument staan ruim 90 namen vermeld van brandweermensen die sinds 5 mei 1945 stierven in dienst van de samenleving.

Archieven

Voor de namen heeft de stichting Nationaal Brandweermonument lastige zoektochten in archieven moeten ondernemen. Vaak konden alleen zo gegevens van verdwenen gemeenten en opgeheven korpsen boven water worden gehaald.

De totstandkoming gebeurde in overleg met nabestaanden. ''Dat was vaak emotioneel, er is nog veel verdriet," aldus een woordvoerster. Het belang van het monument is volgens haar dat het de omgekomen brandweermensen een gezicht geeft en een plek in het collectieve geheugen. Het is de bedoeling dat de herdenking voortaan jaarlijks wordt gehouden.

Nabestaanden herdenken brandweerlieden