DEN HELDER - De Hr. Ms. Van Amstel is zaterdag teruggekeerd in thuishaven Den Helder na een missie voor de kust van Somalië tegen piraterij.

Het fregat was op 19 maart vertrokken voor de operatie. Naast het beschermen van de scheepvaart begeleidde de Hr. Ms. Van Amstel ook voedseltransporten van de VN naar Somalië.

Mariniers van het fregat bevrijdden vorige maand 17 gegijzelde bemanningsleden van een boot. De 11 vermoedelijke Somalische piraten zijn voor berechting overgedragen aan de autoriteiten op de Seychellen.

De Hr. Ms. Van Amstel met een 190-koppige bemanning, was onderdeel van de EU-missie Atalanta. De Hr. Ms. Evertsen neemt tot en met augustus deel aan de antpiraterijmissie Ocean Shield van de NAVO. Vanaf september neemt Hr. Ms. Rotterdam die taak in de wateren voor de Hoorn van Afrika over.

Medaille

De bemanning van de Van Amstel werd zaterdag welkom geheten door de top van het ministerie van Defensie. Op de kade waren ook veel familieleden om het schip te begroeten. De hele bemanning kreeg een herinneringsmedaille voor de vredesoperatie.

Op de Van Amstel waren tijdens de missie ook extra medisch personeel en mariniers aan boord. Ook zij werden in het zonnetje gezet.

Fregat terug van piraterijmissie