AMSTERDAM - De problemen bij de Rotterdamse olieterminal Odfjell zijn nog erger dan gedacht.

Dat meldt RTV Rijnmond vrijdag op basis van een maandag te verschijnen rapport over de situatie bij Odfjell.

Milieudienst DCMR, de Inspectie SWZ en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voerden in maart een inspectie uit.

De inspecteurs stelden vast dat het bedrijf tekortschiet bij het onderhouden van opslagtanks en het bieden van een veilige arbeidsplaats. Ook de laad- en losactiviteiten, explosieveiligheid en brandkluisvoorzieningen lieten te wensen over.

Controle

Een aantal tanks op het terrein van Odfjell is al dertig jaar niet aan een veiligheidscontrole onderworpen. Het personeel van Odfjell loopt verder risico te worden blootgesteld aan dampen en kankerverwekkende stoffen. Ook worden blusinstallaties niet jaarlijks gecontroleerd.

Odfjell erkent in een reactie dat er veel gebreken, namelijk 26, zijn geconstateerd. Tien daarvan zouden inmiddels tot het verleden behoren, elf worden voor 1 september verholpen, belooft het bedrijf.

Overtredingen

Om de overige vijf overtredingen te verhelpen zegt het bedrijf meer tijd nodig te hebben. Odfjell komt al jaren in het nieuws vanwege gebreken in de bedrijfsvoering.

GroenLinks Rotterdam heeft naar aanleiding van de berichtgeving een spoeddebat aangevraagd.

"De directie van Odfjell neemt onverantwoorde risico's met de veiligheid van werknemers en omwonenden", zegt fractievoorzitter Arno Bonte. "Ik wil dat alle onderdelen van het bedrijf die niet aantoonbaar veilig zijn, per direct worden stilgelegd."