AMSTERDAM - Een bloeding in de baarmoeder werd de olifant Htoo Khin Aye maandag fataal. Dat heeft sectie uitgewezen, meldt een woordvoerder van Dierenpark Emmen vrijdag.

De 31-jarige olifant verloor veel bloed en raakte daardoor ernstig verzwakt. De bloeding is waarschijnlijk veroorzaakt door de geboorte van haar drie weken oude jong.

Het onderzoek wees verder uit dat haar jong ernstig ondervoed was geraakt. De moeder produceerde door haar verslechterde conditie weinig tot geen melk meer. Omdat het olifantenjong daardoor ook ernstig verzwakt was geraakt, werd besloten om het diertje in te laten slapen.

Htoo Khin Aye en haar zoon werden maandag apart van de kudde gezet om aan te sterken. Volgens een woordvoerder stond de dikhuid niet vast op haar benen en was ze minder alert op haar kind. De moeder viel twee keer om, waarbij ze ook een keer op haar jong viel. Na de tweede val overleed Htoo Khin Aye ter plekke.

De lichamen werden onderzocht aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Door de uitkomst van de sectie kan de dierentuin met zekerheid vaststellen dat er geen sprake was van een ernstige ziekte onder de kudde. Beide stoffelijke overschotten worden vernietigd.