AMSTERDAM - Vier uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren sinds donderdagochtend op de weg naast het opvangcentrum in Ter Apel.

Het gaat om twee Somaliërs, een Irakees en een Eritreër. Volgens geruchten zouden meer asielzoekers zich vrijdag bij de groep willen voegen. Dat meldt het Drentse SP-Statenlid Ko Vester, die zich over de uitgeprocedeerden ontfermt, vrijdag.

Het viertal kreeg donderdagavond een uur na aankomst boetes van de politie voor in totaal 460 euro. Een boete werd gegeven op basis van 'dreigende wanordelijkheden en volksoploop', een tweede voor het kamperen in de openlucht. Ook werden hun twee tenten, slaapzakken en dekens in beslag genomen, waardoor de vier de nacht buiten doorbrachten, meldt Vester.

Het Statenlid hoopt snel een oplossing te vinden voor de demonstranten die aandacht willen voor hun situatie. Zij zeggen niet terug te kunnen naar hun land van herkomst. Vester denkt nu aan het plaatsen van een camper als onderkomen van de demonstranten. Ook wil hij in gesprek met de gemeente, omdat deze volgens hem een zorgplicht heeft voor daklozen.

Ontruiming

Vorige maand ontstond in korte tijd een tentenkamp van zo'n driehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers, vooral Irakezen en Somaliërs. De burgemeester van Vlagtwedde, waartoe Ter Apel behoort, besliste toen tot ontruiming van het kamp.

De rechtbank bepaalde later dat de ontruiming ongeldig was. Sinds de ontruiming staan er om het terrein van het opvangcentrum hekken om kamperen tegen te gaan.